Het Reinethuis

Het Reinethuis in Graaff-Reinet.

Weinig plaatsen in Zuid-Afrika zijn rijker aan historische architectuur dan Graaff-Reinet. Verspreid over het dorp staan prachtige gebouwen in Kaaps-Hollandse, georgiaanse en victoriaanse stijl. Het mooiste gebouw van het dorp is misschien wel het elegante Kaaps-Hollandse Reinethuis aan het eind van de Pastoriestraat.

Het Reinethuis werd rond 1812 gebouwd als pastorie van de Nederduitse Gereformeerde Kerk van Graaff-Reinet. Het Kaapse koloniale bestuur droeg de kosten van de bouw. Slaven voerden de bouwwerkzaamheden uit. Het ontwerp wordt vanwege de goed geproportioneerde façade en de neoclassicistische details weleens toegeschreven aan de bekende Kaapse architect Louis Michel Thibault die ook de drostdy van Graaff-Reinet aan het andere einde van de Pastoriestraat heeft ontworpen. Erg waarschijnlijk is dit echter niet gezien het verschil in stijl tussen de pastorie en Thibaults bekende ontwerpen.

De pastorie in 1866 kort na het overlijden van Andrew Murray sr.

In 1820 werd aan de achterkant van de pastorie een stoep gebouwd met een fraaie dubbele trap die naar de geplaveide tuin leidt. Twee jaar laten nam de Schotse dominee Andrew Murray sr. zijn intrek in het huis. Tot zijn dood in 1866 bleef hij er wonen. Daarna woonde zijn zoon dominee Charles Murray in de pastorie. In deze periode werd het gebouw gevictorianiseerd. De Kaaps-Hollandse gevels werden verwijderd en het rieten dak werd vervangen door golfplaten. Van de oorspronkelijke schoonheid van het gebouw bleef niet veel over.

Het Reinethuis in 1952 aan de vooravond van de restauratie.

Na het overlijden van Charles Murray in 1904 richtte zijn zus Helen Murray het gebouw in als verblijf voor vrouwen die de lerarenopleiding volgden aan het Midlands Seminary. Zij gaf de voormalige pastorie de naam Reinethuis. Later was het gebouw nog enige tijd in gebruik als mannenresidentie van het Graaff-Reinet Onderwyskollege, maar in 1944 kwam het leeg te staan en raakte het in verval.

Al snel ontstonden plannen om het Reinethuis in oorspronkelijke staat te herstellen en in te richten als museum. In 1952 begon de architect Norman Eaton uit Pretoria met de restauratie. Hij deed uitgebreid onderzoek op locatie en in de archieven. Aan de hand van een foto uit 1866 reconstrueerde hij de voorgevel en de zijgevels. Vanwege het ontbreken van fotos’s van de oorspronkelijke achtergevel ontwierp Eaton zelf een nieuwe achtergevel. Hij liet zich daarbij inspireren door de gevel van het nabijgelegen Urquharthuis. In 1956 werd de restauratie voltooid en opende E.G. Jansen, de gouverneur-generaal van Zuid-Afrika, het Graaff-Reinet Museum in het Reinethuis.

De dubbele trap aan de achterkant van het Reinethuis.

Sinds de restauratie is het Reinethuis net zo mooi als in de negentiende eeuw. Het museum heeft een rijke collectie antieke meubels en geeft een goed beeld van het leven in de pastorie in de tijd van Andrew Murray sr. In de tuin kun je een van de grootste wijnstokken ter wereld bezichtigen. Hij werd in 1870 geplant door Charles Murray. Vergeet tot slot niet omhoog te kijken naar het fronton van de voorgevel. Een reliëf van een gevleugelde zandloper herinnert zelfs de meest zorgeloze voorbijganger eraan dat de tijd vervliegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s