De Bo-Kaap tijdens de Tweede Wereldoorlog

Cricket in de Kortmarkstraat.

De Bo-Kaap is een schilderachtige wijk op de helling van de Seinheuwel boven het centrum van Kaapstad. De wijk staat vooral bekend om de felgekleurde huizen in Kaaps-Hollandse en georgiaanse stijl, de steile geplaveide straten en de moskeeën met hun sierlijke minaretten. Een groot deel van de huizen werd tussen 1760 en 1840 gebouwd. De meeste inwoners zijn Kaapse Maleiers, moslims die afstammen van slaven uit Azië die door de VOC naar de Kaap waren gebracht. De wijk heette officieel dan ook lange tijd de Maleierbuurt of de Malay Quarter. De bewoners spraken altijd al van de Bo-Kaap.

In 1942 en 1943 legde de jonge Engelse fotografe Constance Stuart Larrabee het rijke straatleven van de Bo-Kaap vast met haar Rolleiflex-camera. Het was haar stijl om foto’s op onbewaakte momenten vanaf borsthoogte te maken. Het resultaat was een serie prachtige ongedwongen inkijkjes in het leven van de bewoners van de Bo-Kaap. In 1944 toonde zij in Pretoria een deel van de foto’s op haar eerste expositie getiteld The Malay Quarter. De expositie werd geopend door de beroemde Engelse acteur en toneelschrijver Noël Coward.

Constance maakte haar foto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het leven in de wijk gewoon doorging, was de oorlog ook in de Bo-Kaap niet ver weg. Net buiten de wijk, op de helling van de Seinheuwel, stond het geschut van de Lion Battery klaar om de haven van Kaapstad te beschermen tegen een Duitse aanval. Grote borden met de tekst ‘Don’t talk about ships!’ riepen de bevolking op niet over scheepsbewegingen te praten vanwege mogelijke spionnen. Sommige jongemannen uit de Bo-Kaap dienden in het Kaapse Korps, de Zuid-Afrikaanse legereenheid voor kleurlingen. Constance legde het gelukkige moment vast van twee soldaten van het Kaapse Korps die terugkeerden naar huis tijdens hun verlof. Het leverde misschien wel de mooiste foto van de serie op.

Soldaten van het Kaapse Korps op bezoek bij familie tijdens hun verlof.
Mannen voor een kapperszaak
Een jongen in de Chiappinistraat.
Twee jongetjes en een meisje op de stoep van een huis met een fraaie georgiaanse deur.
Kinderen op de stoep van een huis op de hoek van de Pentzstraat en de Dorpstraat.
De Langmarkstraat met de Masjid Boorhaanol Islam.
Een gelukkig echtpaar.
Kaartspelende jongens in de Waalstraat.
Een man en kinderen op de stoep van een huis in de Bo-Kaap. Let op het meisje met het boek op haar hoofd.
Twee moslimmannen.
Een moslimvrouw en haar kinderen leunen op het muurtje van de stoep van hun huis.
Twee meisjes en een hond op de stoep van een huis in de Bo-Kaap.
Twee meisjes in de Waalstraat.
Kippen in de Helligersteeg.
Een jongetje geniet van de zon in de Chiappinistraat. De minaret van de Masjid Boorhaanol Islam steekt net boven de muur uit.
De Jamia Masjid in de Chiappinistraat.
Een vrouw met een bezem in gesprek met haar man op de stoep van hun huis in de Waalstraat.

De foto’s zijn afkomstig uit de Constance Stuart Larrabee Collection, EEPA 1998-006, Eliot Elisofon Photographic Archives, National Museum of African Art, Smithsonian Institution, Washington D.C.

9 gedachtes over “De Bo-Kaap tijdens de Tweede Wereldoorlog

  1. In al die fotos van die Bo-Kaap wat ek sien, blyk die inwoners ’n ope en gelukkige indruk te maak. Hulle straal ’n lewensvreugde uit wat die swaarkry van segregasie (wat later sou ontaard in Apartheid) verberg.

  2. Fieks

    Die is ń wonderlike artikel. Ek bly taans in Bo-Kaap. Ek skryf in Afrkaans en hoopeluk verstaan almal. My moeder se famielie is ospronkluk was Hollands en my vaader se famielie van Java Indonesia. Kom kuier asseblief. Kaapstad is pragtig en goedkook onte kuier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s