De Kloofstraat in 1853

Kloof Street, Thomas Bowler, 1853, Iziko South African National Gallery.

Thomas William Bowler was de meest productieve schilder van landschappen en stadsgezichten in de negentiende eeuw in Zuid-Afrika. Hij was vooral actief in en rond Kaapstad. De kopafbeelding van deze website is een van zijn vele gezichten op de Tafelbaai en de Tafelberg. De Kloofstraat met de Tafelbaai op de achtergrond was ook een geliefd onderwerp van hem. Hij schilderde het tafereel minstens drie keer. De hier getoonde aquarel dateert uit 1853.

De Kloofstraat loopt vanuit het centrum van Kaapstad steil omhoog richting de Tafelberg. Nu is het een van de populairste uitgaansstraten van de stad. Halverwege de negentiende eeuw had dit gebied nog een landelijke uitstraling. Aan de straat stonden boerderijen en landhuizen zoals Saasveld. Langs de straat liep een bergstroom die door enkele eenvoudige bruggetjes werd overspannen.

Op het schilderij van Bowler wordt de blik automatisch naar de Duitse evangelisch-lutherse Sint-Martinikerk aan de voet van de Kloofstraat getrokken. Het neogotische kerkgebouw was net voltooid toen Bowler het schilderde. 169 jaar later staat de kerk er nagenoeg onveranderd bij. De torenspits is echter allang niet meer het hoogste bouwwerk in de omgeving. Hoge appartementencomplexen en kantoorgebouwen blokkeren tegenwoordig het zicht op de Tafelbaai vanuit dit deel van de Kloofstraat. Behalve de kerk is Rozenhof het enige gebouw op het schilderij dat nog bestaat. Het huis zelf is niet zichtbaar, maar links van de kerk steekt de siervaas op het fronton van Rozenhof nog net boven de bomen uit.

Bowler verlevendigde zijn stadsgezichten altijd met een paar figuren. Links zit iemand op de oever van de bergstroom. Een ander leunt tegen de reling van de brug. In de verte rijdt een kar richting de stad. Rechts zit een man die in gesprek is met een vrouw. Op de voorgrond zijn ook een man en een vrouw met elkaar in gesprek. De man draagt een toering, een typisch Kaaps-Maleise hoed van stro gevlochten in de vorm van een kegel. Tot diep in de negentiende eeuw waren toerings een bekend verschijnsel in het straatbeeld van Kaapstad. Bowler beeldde ze op vrijwel al zijn stadsgezichten van Kaapstad af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s