Radoma Court

Radoma Court in Bellevue, Johannesburg.

Op de hoek van Cavendish Road en Yeo Street in de Johannesburgse wijk Bellevue staat het appartementencomplex Radoma Court. Het gebouw werd in 1937 ontworpen door de jonge architect Harold Le Roith. Het jaar daarop werd het voltooid. Radoma Court was een van de eerste gebouwen in de internationale stijl in Johannesburg. Van begin af aan maakte het baanbrekende ontwerp diepe indruk. Ondanks verval en slecht uitgevoerde renovaties geldt het gebouw nog altijd als een van de belangrijkste voorbeelden van modernistische architectuur in Zuid-Afrika.

Originele perspectieftekening van Radoma Court door Bernard Cooke.

Le Roith liet zich bij het ontwerp van Radoma Court inspireren door de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier. Zijn invloed komt duidelijk naar voren in de effen witte muren, de ronde pijlers bij de ingang en de glasblokken en de gebogen muur van het trappenhuis. Het trappenhuis vormt de verbinding tussen de schaduwrijke zuidgevel met doorlopende bandvensters en de zonovergoten westgevel met diepe balkons. Radoma Court bestond oorspronkelijk uit 27 appartementen, elk met een eigen keuken en badkamer. De kelder onder het gebouw diende als parkeergarage. In alles belichaamde Radoma Court een moderne levensstijl.

De geschiedenis van Radoma Court kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de wijk Bellevue. Van oudsher woonden in de wijk veel immigranten, voornamelijk Oost-Europese Joden. Vanaf de jaren zeventig ontwikkelden Bellevue en het naburige Yeoville zich tot belangrijke vrijplaatsen van de tegencultuur in Zuid-Afrika. Studenten, kunstenaars, muzikanten en politieke activisten uit allerlei verschillende bevolkingsgroepen ontmoetten elkaar in jazzcafés, bars en nachtclubs. In Radoma Court woonden in die tijd enkele leden van de alternatieve Afrikaanstalige Gereformeerde Blues Band.

Radoma Court in de jaren tachtig.

Na het einde van de apartheid trokken de witte middenklasse en de bohémiens weg uit de wijk. Armere zwarte Zuid-Afrikanen en migranten uit de rest van Afrika namen hun plaats in. Veel gebouwen raakten in verval door achterstallig onderhoud en overbevolking. Ook Radoma Court verkeert al jarenlang in slechte staat. Afbladderende verf, barsten in het pleisterwerk en roestige kozijnen ontsieren het gebouw. Na protest van buurtbewoners en lokale architecten legden de autoriteiten in 2014 de bouw van een extra verdieping op het gebouw stil. De eigenaar moest de muren die hij al had gebouwd weer afbreken. Helaas is de oorspronkelijke dakopbouw daarbij ook gesloopt. Hopelijk wordt dit iconische monument gerestaureerd voordat het echt te laat is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s