Imhoff’s Gift

Het voormalige woonhuis op Imhoff’s Gift, nu het Blue Water Café.

Na de noordwesterstorm van 21 mei 1737 kwamen de Heren Zeventien eindelijk in beweging. Van de retourvloot die voor anker lag in de Tafelbaai waren acht van de tien schepen gezonken. Dit was de zoveelste storm die een ravage aanrichtte in de Tafelbaai. De Heren Zeventien besloten dat VOC-schepen voortaan ’s winters voor anker moesten gaan in de Simonsbaai, aan de andere kant van het Kaapse Schiereiland. Daar hadden ze minder last van de noordwesterstormen.

De nieuwe ankerplaats had echter haar eigen problemen. Vooral de grote afstand tot Kaapstad maakte de bevoorrading van schepen in de Simonsbaai moeilijk. In 1743 besloot gouverneur-generaal Gustaaf Willem baron van Imhoff, die de Kaap bezocht onderweg naar Indië, daarom een verversingspost te stichten aan de baai. Deze post groeide later uit tot Simonstad. Van Imhoff wilde ook de nabijgelegen vallei van Vishoek omvormen tot een landbouwgebied. Hij schonk de weduwe Christina Russouw een stuk land in het westen van de vallei, vlak bij de Atlantische kust. Russouw leverde vanaf haar boerderij Zwaanswyk al een belangrijke bijdrage aan de bevoorrading van de schepen. Haar nieuwe boerderij kwam al snel bekend te staan als Imhoff’s Gift.

Imhoff’s Gift aan het begin van de twintigste eeuw gefotografeerd door Arthur Elliott.

Het woonhuis op de boerderij dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het is een betrekkelijk eenvoudig gebouw, zonder de middengevel die zo kenmerkend is voor Kaaps-Hollandse boerderijen. Achter het huis ligt een prachtige omsloten werf met slavenverblijven, stallen en andere bijgebouwen. Het opvallendste kenmerk van de boerderij waren de twee boegbeelden die de ingang bewaakten. Het linkerbeeld stelde de man van koningin Victoria voor en was afkomstig van de Royal Albert die werd gesloopt in Simonstad. Het andere boegbeeld was aangespoeld op het strand van Noordhoek en stelde naar verluidt de Nederlandse zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp voor.

Nog een foto van Imhoff’s Gift van Arthur Elliott. Op de stoep poseren dezelfde meisjes als op de eerste foto.

In 1902 verkocht de toenmalige eigenaar Heinrich Pieter Hablutzel een deel van het land. Op dit land werd het pittoreske kustplaatsje Kommetjie gebouwd. In de jaren zestig onteigende de regering een ander stuk land voor de bouw van Ocean View, een township voor kleurlingen die waren verdreven uit Simonstad, Noordhoek, Glencairn en Red Hill.

De historische boerderij werd in 1958 getroffen door een veldbrand die door de vallei raasde. De Royal Navy stuurde matrozen van de marinebasis in Simonstad om de brandweer te helpen met blussen, maar het mocht nauwelijks baten. Het huis en een deel van de bijgebouwen brandden af. De kenmerkende boegbeelden gingen ook in vlammen op. Na de brand werd het huis zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat herbouwd. Om begrijpelijke redenen moest het rieten dak plaatsmaken voor golfplaten.

Het uitzicht vanaf het terras van het Blue Water Café.

Tegenwoordig is de boerderij, die hernoemd is tot Imhoff Farm, een toeristische trekpleister. De bijgebouwen huisvesten ateliers van lokale kunstenaars en winkeltjes met handwerk, kleding en eet- en drinkwaren. In het huis is het Blue Water Café gevestigd. Een bezoek aan dit restaurant is alleen al de moeite waard vanwege het schitterende uitzicht vanaf het terras over de Wildevoëlvlei, het strand van Noordhoek en de Chapman’s Peak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s