De drostdy van Graaff-Reinet

De drostdy van Graaff-Reinet.

In het binnenland van de Oost-Kaap, in een hoefijzervormige bocht in de Sondagsrivier aan de voet van de Sneeuberge, ligt Graaff-Reinet. Het prachtige dorp, bekend als de parel van de Karoo, herbergt tal van historische gebouwen. Een daarvan is de elegante Kaaps-Hollandse drostdy in de Kerkstraat, ooit de zetel van het Nederlandse gezag in de regio, maar nu al geruime tijd een hotel.

Graaff-Reinet was de laatste plaats die de VOC stichtte in Zuid-Afrika. Gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff besloot in 1785 een nieuw district op te richten aan de onrustige oostgrens van de kolonie om de orde in het gebied te herstellen. Hij vernoemde het district naar zichzelf en zijn vrouw Hester Cornelia Reinet. De burger Maurits Herman Otto Woeke uit Stellenbosch werd benoemd tot landdrost van het nieuwe district. Hij kreeg de opdracht een geschikte locatie te zoeken voor de drostdy. In 1786 kocht hij twee boerderijen aan de Sondagsrivier van de burger Dirk Coetzee. Een onaanzienlijk lemen gebouwtje werd ingericht als drostdy. Daaromheen ontstond geleidelijk het dorp Graaff-Reinet.

Het ontwerp van Louis Michel Thibault voor de drostdy.
De Kerkstraat met de drostdy, William John Burchell, 1812.

Pas in 1804, na het Britse tussenbewind, besloot de Bataafse commissaris-generaal Jacob Abraham Uitenhage de Mist een nieuwe drostdy te bouwen. De opdracht ging naar Louis Michel Thibault, de eerste professionele architect aan de Kaap. Hij had een sterk persoonlijke stijl, geïnspireerd door het neoclassicisme van zijn geboorteland Frankrijk. De nieuwe drostdy werd schuin tegenover de oude gebouwd. Blijkbaar hield Thibault vanuit het verre Kaapstad geen toezicht op de bouw. Zijn ontwerp voorzag in een koepeltje boven de ingang, maar de lokale ambachtslieden interpreteerden dit als een halfrond geveltje. Ook bouwden zij een minder brede trap naar de stoep dan Thibault had voorzien en de kleine ramen uit het ontwerp werden vervangen door traditionele Kaapse schuiframen. In 1805 was de drostdy gereed. Een jaar later viel de Kaap alweer in Britse handen.

Kromm’s Drostdy Hotel voor de verbouwing aan het einde van de negentiende eeuw.
De gevictorianiseerde drostdy rond 1900.

De overheid verkocht de drostdy in 1847. Het gebouw wisselde enkele keren van eigenaar voordat Henry Kromm het kocht in 1878. Hij verbouwde de drostdy tot een hotel met een extra verdieping en een victoriaanse voorgevel. Na de verbouwing herinnerden alleen nog wat plafondbalken en een of twee oude deuren aan het gebouw van Thibault.

In 1975 kocht de in Graaff-Reinet geboren ondernemer Anton Rupert het hotel. In samenwerking met de organisatie Historical Homes of South Africa liet hij de drostdy herstellen in oorspronkelijke staat. Stretch’s Court, een straatje achter de drostdy met huizen voor bevrijde slaven uit het midden van de negentiende eeuw, werd ook gerestaureerd. De gekleurde bewoners waren in 1960 onder de Groepsgebiedewet verdreven naar de township Kroonvale. Na de restauratie werd Stretch’s Court onderdeel van het luxe Drostdy Hotel. In de oude woningen van de verdrevenen slapen sindsdien gasten van over de hele wereld.

Stretch’s Court.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s