De inauguratie van Mandela

Op 10 mei 1994 werd Nelson Mandela beëdigd als president van Zuid-Afrika door hoofdrechter Michael Corbett.

Op 10 mei 1994 begon een nieuw hoofdstuk in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Nelson Mandela werd op die dag geïnaugureerd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Zijn partij, het African National Congress, had tijdens de eerste multiraciale verkiezingen van april 1994 een verpletterende overwinning behaald met bijna 63 procent van de stemmen. De inauguratie vond plaats in het amfitheater van het imponerende Uniegebouw op de Meintjieskop in Pretoria, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering sinds 1910.

Aan het begin van de ceremonie zong een koor het nieuwe nationale volkslied dat is samengesteld uit de liederen Die stem van Suid-Afrika en Nkosi sikelel’ iAfrika. De grotendeels witte militaire top salueerde. Twee matrozen, de een wit, de ander zwart, hesen de nieuwe Zuid-Afrikaanse vlag. F.W. de Klerk legde als eerste de eed af in het Afrikaans. De laatste staatspresident van het witte minderheidsregime werd daarmee vicepresident van het democratische Zuid-Afrika. Thabo Mbeki werd ook door hoofdrechter Michael Corbett beëdigd als vicepresident. Vervolgens was het de beurt aan Mandela. Met de eedaflegging kwam een einde aan zijn lange weg naar de vrijheid.

De inauguratie van Mandela in het amfitheater van het Uniegebouw.

Na de beëdiging van de vicepresidenten en de president spraken een hindoepriester, een rabbijn, een imam en aartsbisschop Desmond Tutu gebeden uit, gevolgd door de voordracht van een dichter. In een verzoenende toespraak richtte Mandela zich daarna tot zijn verdeelde land. Hij sloot af met de woorden: “Never, never and never again shall it be that this beautiful land will again experience the oppression of one by another and suffer the indignity of being the skunk of the world. Let freedom reign. The sun shall never set on so glorious a human achievement. God bless Africa! I thank you.”

De menigte voor het Uniegebouw tijdens de inauguratie.

Op het grasveld aan de voet van de Meintjieskop volgden tienduizenden Zuid-Afrikanen de inauguratie op een groot scherm. Het amfitheater was gereserveerd voor de vijfduizend genodigden. Er waren hoogwaardigheidsbekleders uit meer dan honderddertig landen. Onder de aanwezigen waren de Amerikaanse vicepresident Al Gore en first lady Hillary Clinton, de Cubaanse president Fidel Castro, de Palestijnse leider Yasser Arafat en kroonprins Willem-Alexander. Nog nooit waren zoveel internationale leiders bijeengekomen in Zuid-Afrika. Het contrast met de beëdiging van De Klerk als staatspresident op dezelfde plaats in 1989 was groot. Toen waren de leiders van de thuislanden Venda, Bophuthatswana, Ciskei en Transkei, die alleen door Zuid-Afrika werden erkend, de enige aanwezige buitenlandse staatshoofden.

Na de inauguratie vlogen helikopters met de nieuwe Zuid-Afrikaanse vlag over Pretoria.

Na de plechtigheid bekeek Mandela vanachter het kogelvrije glas aan de stadszijde van het inauguratiepodium een overvliegende formatie van straaljagers, helikopters en transportvliegtuigen. Zes straaljagers trokken een spoor door de lucht in de kleuren van de nieuwe Zuid-Afrikaanse vlag. Uit de menigte bij het Uniegebouw steeg gejuich op toen legerhelikopters, die nog niet zo lang daarvoor symbool stonden voor onderdrukking, laag overvlogen met de nieuwe vlag. Het leger stond achter de democratie en de nieuwe regering.

De inauguraties van Thabo Mbeki vonden ook plaats in het amfitheater van het Uniegebouw. Zijn opvolger Kgalema Motlanthe, die diende als interim-president, werd beëdigd in het Tuynhuys, de presidentiële ambtswoning in Kaapstad. Jacob Zuma’s inauguraties vonden weer plaats in het amfitheater van het Uniegebouw. Cyril Ramaphosa brak met deze traditie. Hij werd in 2019 geïnaugureerd in het Loftus Versfeld-stadion in Pretoria. Een weinig inspirerende plek, maar dat past ook wel weer bij de huidige president.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s