Café Riche

Café Riche.

Café Riche was het oudste eetcafé van Pretoria. Je kon er, uitkijkend over het Kerkplein, genieten van koffie, een grote verscheidenheid aan lokale en Belgische bieren en verse gerechten als het Boer en Brit-ontbijt, bestaande uit bacon, ham, eieren, boerewors en brood. Het café was vooral in trek bij toeristen en ambtenaren. Het fraaie interieur met versieringen in art-nouveaustijl voerde de gasten terug in de tijd. Café Riche was een welkome plek van ontspanning tussen de banken en overheidsgebouwen rond het plein.

Het Reserve Investment Building in 1907. Op de voorgrond het oude postkantoor uit 1887.

Het gebouw, dat eigenlijk het Reserve Investment Building heet, is een van de weinige art-nouveaupanden in Pretoria. Het werd ontworpen door de Nederlandse architect Frans Soff in 1904. Veel van de bouwmaterialen waren afkomstig van de gesloopte kerk op het Kerkplein. De beeldhouwer Anton van Wouw, ook afkomstig uit Nederland, was verantwoordelijk voor het reliëf van Mercurius op de noordoosthoek. Het reliëf van de Romeinse god van de handel verwees naar de financiële instelling die oorspronkelijk in het gebouw zat. De gestileerde uil die uitkijkt over het Kerkplein is van de hand van Charles Marega.

Het interieur van Café Riche. Boven de bar hingen oude foto’s van het Kerkplein.

Meer dan honderd jaar zat er een café in het gebouw. Begin 2019 moest Café Riche de deuren sluiten. Het departement van Infrastructuur van de provincie Gauteng beëindigde het huurcontract omdat het pand aan een flinke opknapbeurt toe was. Lamé Ebersöhn, die vijfentwintig jaar eigenaresse was van het eetcafé, stelde nog voor het gebouw in fases te renoveren zodat haar zaak open kon blijven, maar daar wilde het departement niet aan beginnen. Hopelijk wordt Café Riche na de renovatie heropend. Bij een mooi plein als het Kerkplein hoort een goede eet- en drinkgelegenheid.


HET KERKPLEIN IN PRETORIA

Deel I: Het Kerkplein, Deel II: De Oude Raadzaal, Deel III: Het Paleis van Justitie, Deel IV: Het Hoofdpostkantoor, Deel V: Café Riche

2 gedachtes over “Café Riche

  1. Gerard De Kamper

    De Uil op dat gebouw is niet door Van Wouw. Van Wouw was in een besigheids partnership met Charles Carlos Marega (September 24, 1871 – March 27, 1939). Van Wouw was verantwoordelijk voor de relief en Marega voor de Uil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s