Een nieuw parlement voor Zuid-Rhodesië

Het ontwerp van Ernest Berry Webber voor een nieuw parlement van Zuid-Rhodesië.

Midden in Harare, op de hoek van Nelson Mandela Avenue en Third Street, staat het parlement van Zimbabwe. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1895 als een hotel toen Harare nog Salisbury heette. In 1899, na het faillissement van de eigenaren, nam de wetgevende raad van Zuid-Rhodesië er zijn intrek. Daarna werd het gebouw meermalen verbouwd en uitgebreid, maar het bleef een weinig indrukwekkend geheel. Dit was de regering van Zuid-Rhodesië een doorn in het oog, vooral nadat het land in 1923 zelfbestuur had gekregen. In de jaren dertig schreef de regering daarom een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuw parlement aan Jameson Avenue (nu Samora Machel Avenue). De voorkeur ging uit naar een symmetrisch gebouw in klassieke stijl met een centrale toren of koepel.

Uit tientallen inzendingen uit het Verenigd Koninkrijk en een tweetal uit Zuid-Afrika werd in 1936 het ontwerp van de Engelse architect Ernest Berry Webber als winnaar gekozen. Hij ontwierp een klassiek gebouw met aan weerszijden van de centrale lobby de zalen van de wetgevende vergadering en de toekomstige senaat. Boven de centrale lobby ontwierp hij een 44 meter hoge toren. Helaas is het prachtige parlement van Webber nooit gebouwd, vermoedelijk vanwege de oorlogsdreiging aan het eind van de jaren dertig.

Het parlement van Zuid-Rhodesië omstreeks 1954. Het gebouw huisvest sinds 1980 het parlement van Zimbabwe.

Na de oorlog kwam van een nieuw parlement niets meer terecht. Nog altijd komen de Zimbabwaanse parlementariërs bijeen in het oude koloniale gebouw. Zij klagen geregeld dat zij in het voormalige hotel opeengepakt zitten als sardientjes in een blik, maar aan deze situatie komt binnenkort een einde. In 2017 is de Shanghai Construction Group begonnen met de bouw van een nieuw parlement op Mount Hampden, vijftien kilometer ten noordwesten van Harare. China bekostigt het gebouw dat is gebaseerd op de ruïnes van Groot Zimbabwe. Het is de vraag of Zimbabwe echt wordt geholpen met dit geschenk van China, maar zo krijgt het land meer dan tachtig jaar nadat Webber de ontwerpprijsvraag won toch nog een nieuw parlement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s