De hoogste wolkenkrabber van Afrika

De Leonardo in Sandton is de hoogste wolkenkrabber van Afrika.

In de Johannesburgse buitenwijk Sandton staat sinds kort de hoogste wolkenkrabber van Afrika. De 234 meter hoge Leonardo opende in maart 2020 zijn deuren. De bouw had ruim vier jaar geduurd. Het grootste deel van de 55 verdiepingen is bestemd voor appartementen, een hotel en kantoren. Verder zijn in het gebouw een restaurant, een sportschool, een zwembad, een spa, een crèche en een conferentiecentrum gevestigd. De Leonardo is elf meter hoger dan het Carlton Centre in het centrum van Johannesburg dat 45 jaar lang alle gebouwen van het continent naar de kroon stak.

De Leonardo in Sandton. Links in de verte de skyline van het centrum van Johannesburg.

Het is tekenend voor het verval van het centrum van Johannesburg dat het hoogste gebouw van de stad nu in Sandton staat. Sandton is het nieuwe financiële centrum van Johannesburg. Het staat bekend als de rijkste vierkante mijl van Afrika. Tot in de jaren zeventig was het een rustige buitenwijk met vrijstaande huizen en veel groen. De opening van het winkelcentrum Sandton City in 1973 bracht hier al verandering in, maar de wijk kwam echt tot bloei door de neergang van het tien kilometer zuidelijker gelegen centrum van Johannesburg in de jaren negentig, na de afschaffing van de apartheid. Bijna alle grote bedrijven verhuisden van het vervallen centrum naar Sandton. Met de voltooiing van de Leonardo is Sandton het oude centrum nog meer gaan overschaduwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s