Het stadhuis van Durban

Het stadhuis van Durban met op de voorgrond het monument voor de Durbanse vrijwilligers die sneuvelden tijdens de Boerenoorlog.

Aan de oostzijde van Francis Farewell Square, op de plek waar de handelspost Port Natal in 1824 werd gesticht, staat het Stadhuis van Durban. Het statige gebouw is met zijn 48 meter hoge koepel een prachtig voorbeeld van de edwardiaanse barok.

Durban werd in 1835 vernoemd naar Sir Benjamin D’Urban, de gouverneur van de Kaapkolonie. Eind negentiende eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste havensteden van zuidelijk Afrika. Bij deze status hoorde een imposant stadhuis. In 1903 schreef het stadsbestuur van Durban een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuw stadhuis, nog geen twintig jaar na de voltooiing van het oude stadhuis aan de noordzijde van Francis Farewell Square. De architecten Frank Scott, Herbert Woolocott en Stanley Hudson uit Johannesburg wonnen de prijsvraag. Zij hadden zich laten inspireren door het stadhuis van het Ierse Belfast. In 1905 werd begonnen met de bouw. Vijf jaar later, op 12 april 1910, opende Lord Methuen, de gouverneur van Natal, het gebouw.

Het Stadhuis van Durban omstreeks 1930. Links de klokkentoren van het oude stadhuis dat nu dienstdoet als postkantoor. De foto is niet in zuidelijke maar in oostelijke richting genomen.

Het stadhuis huisvest ook de Durban Art Gallery, het Natural Science Museum, een openbare bibliotheek en een auditorium met tweeduizend zitplaatsen. Gegroepeerd rond de kleine koepels op de hoeken van het gebouw staan standbeelden die kunst, literatuur, muziek en handel voorstellen. De beelden op het fronton boven de hoofdingang symboliseren eenheid en patriottisme. Toepasselijk, want een maand na de opening van het stadhuis vormde Natal met de Kaapkolonie, de Oranjerivierkolonie en Transvaal de Unie van Zuid-Afrika.

Tegenwoordig is het centrum van Durban, net als veel andere stadscentra in Zuid-Afrika, niet bepaald veilig. Let dus op als je het edwardiaanse stadhuis en de monumenten op Francis Farewell Square bewondert. Enkele jaren geleden, op een zomerse namiddag toen de omliggende kantoren en winkels al dicht waren, liep ik met vrienden langs het stadhuis. Wij trokken de aandacht van ongure types die ons volgden. Een rondrijdende politieagent vroeg ons verbaasd wat wij daar deden en verzocht ons dringend te vertrekken. Ongetwijfeld hebben wij er verstandig aan gedaan daar gehoor aan te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s