Het standbeeld van Jan van Riebeeck

Jan van Riebeeck krijgt een wasbeurt, ca. 1920.

Toen de bovenstaande foto werd genomen stond het standbeeld van Jan van Riebeeck er al zo’n twintig jaar. De Brit Cecil John Rhodes schonk het standbeeld van de stichter van de Kaapkolonie aan Kaapstad. Hij betaalde de Schotse beeldhouwer John Tweed het grote bedrag van duizend pond voor het beeld. Rhodes koos voor een locatie aan het begin van de Adderleystraat, vlak bij de kustlijn. Van Riebeeck zou daar in 1652 voor het eerst voet aan wal hebben gezet.

Op 18 mei 1899 vond de onthulling plaats door burgemeester Thomas Ball. Rhodes was zelf niet aanwezig bij de festiviteiten in verband met een zakenreis naar Engeland. Een toeschouwer, zo lezen we in het boek Van Riebeeck tussen wal en schip van Willem-Pieter van Ledden, verklaarde gekscherend over de bruine kleur van het bronzen beeld: “Maar raai, ek het altyd gedenk, ou Van Riebeeck was ’n wit man, en nou siin ek hy was ’n kleurling nes ons.”

Het standbeeld van Jan van Riebeeck eind jaren dertig.

Bij het standbeeld werden op initiatief van het Algemeen-Nederlands Verbond vanaf 1921 herdenkingen gehouden op 6 april, de dag van Van Riebeecks aankomst aan de Kaap. Van 1952 tot 1994 was Van Riebeeckdag, ook bekend als Stigtingsdag, zelfs een officiële feestdag in Zuid-Afrika. In 1994 vond de laatste herdenking plaats bij het standbeeld. Tijdens de protesten van de laatste jaren tegen monumenten uit de tijd van het kolonialisme en de apartheid is het standbeeld een mikpunt van kritiek geworden. Het is dan ook de vraag voor hoelang Van Riebeeck nog vanaf zijn sokkel van Kaaps graniet blijft uitkijken over de stad die hij heeft gesticht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s