
Aan de voet van Kloof Street, een populaire uitgaansstraat in de wijk Gardens in Kaapstad, staat Rozenhof. Het huis heeft een rijke geschiedenis, maar de huidige eigenaar heeft daar helaas weinig oog voor.
Rozenhof werd waarschijnlijk gebouwd in 1791 door de burger Hermanus ter Hoeven. Het huis lag toen buiten de bebouwde kom van Kaapstad in een gebied met tuinen, boerderijen en landhuizen, zoals het verderop in Kloof Street gelegen Saasveld. Rozenhof werd gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl en had een dakkamer met een fronton en sierlijke klauwstukken aan weerszijden. Het huis was bereikbaar via een bruggetje dat een bergstroom overspande die van de Tafelberg via Kloof Street, Long Street, Wale Street en de Heerengracht naar de zee liep.


Begin negentiende eeuw was Rozenhof eigendom van Arend van Breda die het inrichtte als pension. De Schotse zendeling John Campbell verbleef er in 1820 en maakte een tekening van de voorgevel en van zijn slaapkamer. Campbell was niet de meest getalenteerde kunstenaar, maar zijn tekening van de voorgevel bleek later van grote waarde te zijn.

Rozenhof werd in 1896 grondig verbouwd door de in Nederland geboren architect Johannes Egbertus Vixseboxse. Hij verving de dakkamer door een verdieping over de volle breedte van het gebouw en voegde een gietijzeren veranda en balkon toe aan de voorzijde. Alleen de raamindeling op de begane grond bleef behouden. In het Kaapstad van die dagen werden talloze Kaaps-Hollandse gebouwen op die manier gevictorianiseerd.

Rozenhof bleef lang in gebruik als pension, maar in de jaren tachtig was er een videotheek gevestigd. Het gebouw lag er vervallen bij en de veranda en het balkon waren toen al verwijderd. In 1986 werd begonnen met de sloop van het gebouw. Het was de bedoeling de oorspronkelijke voorgevel uit 1791, die schuilging achter de gevel van Vixseboxse, te behouden, maar tijdens de sloop stortte ook dat deel in.
Architect Warren Simpson ontwierp vervolgens een nieuw gebouw waarbij hij de oude voorgevel reconstrueerde aan de hand van de tekening van Campbell. Het resultaat was een prachtig witgepleisterd Kaaps-Hollands gebouw dat eruitzag alsof het er al tweehonderd jaar stond. Alleen het halfronde bovenlicht kwam niet in zijn oorspronkelijke vorm terug in de reconstructie.

Aanvankelijk huisvestte het gereconstrueerde Rozenhof een restaurant, maar sinds enkele jaren is er een kapperszaak gevestigd. Helaas heeft de nieuwe eigenaar het gebouw zwart geverfd. Dit gebeurt vaker bij oude panden in Kaapstad, maar nergens is het zo misplaatst als bij Rozenhof. Bovendien zijn de gereconstrueerde luiken verwijderd en zijn de Kaaps-Hollandse schuiframen vervangen door ramen met kuststof kozijnen. Op de ramen zijn foto’s van kappersmodellen geplakt. Het gebouw heeft door deze aanpassingen veel van zijn schoonheid verloren. Dertig jaar na het werk van Simpson is Rozenhof opnieuw toe aan een grondige opknapbeurt.
mooi verhaal! Ik loop er steeds langs als ik in Kaapstad ben. Ik heb er ook vroeger veel gegeten. Ja die kapperszaak is a shame. Wat leuk die oude prent maet daarvoor nog een beekje met brug. In de Comp Garden zie je al deze beekjes nog terug als greppels naast de weg.