Wilhelm Langschmidt

De Langstraat, 1845.

Wilhelm Langschmidt is tegenwoordig vrijwel vergeten, maar halverwege de negentiende eeuw schilderde hij twee stadsgezichten die tot de fraaiste behoren die ooit van Kaapstad zijn gemaakt.

Wilhelm Heinrich Franz Ludwig Langschmidt werd op 10 januari 1805 geboren in het Mecklenburgse stadje Grabow. Hij was de zoon van een rijke koopman en was voorbestemd zijn vader op te volgen. Hij ging in de leer als koopman in Lübeck, maar vanwege zijn artistieke talenten wilde hij liever schilder worden. Hij diende enkele verzoeken in bij groothertog Frederik Frans van Mecklenburg-Schwerin voor ondersteuning in zijn opleiding tot schilder, maar die werden allemaal afgewezen. In 1839 besloot Langschmidt daarom zijn geluk elders te beproeven en hij vertrok naar Kaapstad. Alvorens hij zich inscheepte, trouwde hij met de achttien jaar jongere Dorothea Ahrens.

In Kaapstad vestigde hij zich in de Langstraat als portretschilder. Hij was daarnaast werkzaam als tekenleraar en lithograaf. De nauwkeurige stadsgezichten van de Langstraat en de St. Georgestraat in Kaapstad vormen het hoogtepunt van zijn kleine oeuvre. De schilderijen maken deel uit van de William Fehr Collection in het Kasteel de Goede Hoop.

In 1856 vestigde Langschmidt zich op de boerderij Grietjesgat aan de Palmietrivier in de Overberg. Rond de boerderij ontstond een nederzetting die snel groeide, niet in de laatste plaats omdat de Langschmidts drieëntwintig kinderen hadden. Langschmidt noemde het dorp Grabouw, naar zijn Mecklenburgse geboorteplaats. Op 5 oktober 1866 overleed hij op 61-jarige leeftijd.

St. Georgestraat en de St George’s Cathedral, 1845. De klok op de kerktoren is niet geschilderd, maar is een echt horloge.
Man die een duiker schiet, ca. 1840.
Portret van Dorothea Ahrens, ca. 1845.
Herbergscène gedurende de Grensoorlogen met dansende Khoikhoi en Britse soldaten die genieten van het schouwspel, ca. 1849.
De Tafelbaai, ca. 1850.

Een gedachte over “Wilhelm Langschmidt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s