Sir John Truter

Sir John Truter in toga.

Zuid-Afrika wordt geplaagd door corruptie. Politici en ambtenaren maken op grote schaal misbruik van hun positie. Begin negentiende eeuw was dit niet heel anders, zo laat het optreden van Sir John Truter zien.

John Truter werd op 11 oktober 1763 geboren in Kaapstad als Johannes Andreas Truter. Hij studeerde rechten in Leiden, zoals het hoorde. Na het behalen van de meestertitel in 1787 keerde hij terug naar de Kaap. Hij vervulde bestuurlijke functies onder de VOC en tijdens het bewind van de Bataafse Republiek. In 1806, terwijl Britse troepen Kaapstad naderden, was hij betrokken bij de plundering van de Bataafse staatskas. Na de overgave van de kolonie bracht een van Truters slavinnen de Britten hiervan op de hoogte en moesten Truter en zijn medestanders het gestolen bedrag terugbetalen. Truter ging vervolgens aan de slag als zelfstandig advocaat. In 1809 trad hij weer in overheidsdienst als fiscaal, een soort officier van justitie. Het hoogtepunt van zijn carrière volgde drie jaar later toen de Britten hem benoemden tot de eerste hoofdrechter van de Kaapkolonie.

Deze functie creëerde nieuwe mogelijkheden voor Truter. Zo leende hij zichzelf en zijn familie 51.000 rijksdaalders vanuit zijn rol als president van de weeskamer, een van zijn nevenfuncties. Hij wist dat hij het bedrag niet kon terugbetalen aan de weeskamer, maar om vervolging hoefde hij zich geen zorgen te maken. Als hoofdrechter zou hij immers het laatste woord hebben in elke zaak die tegen hem zou worden aangespannen.

De Grand Parade in 1826. Achter de bomen zijn de grote huizen langs de Keizersgracht zichtbaar.

Desalniettemin waren de Britten tevreden over de hoofdrechter. In 1820 werd hij als eerste Zuid-Afrikaan geridderd. Vanaf dat moment mocht hij zich Sir John Truter noemen. In 1827 trad hij af als hoofdrechter, maar hij bleef aan als adviseur van de gouverneur. De vermogende Truter woonde aan de Keizersgracht (nu Darling Street) in een groot huis dat uitkeek over de Grand Parade. Hij bezat daarnaast een buitenhuis in Rondebosch met de toepasselijke naam Weltevreden. Daar overleed hij op 5 juni 1845 op 81-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s