Met de trein naar Simonstad

Treinen rijden af en aan in Kaapstad. Het fraaie victoriaanse stationsgebouw uit 1875, links zichtbaar met de ronde overkapping, was rond 1900 al te klein. Het werd in de jaren zestig vervangen door een nieuw gebouw.

In 1862 werd de immense Kaapkolonie een stukje kleiner. Tussen Kaapstad en Eerste Rivier werd toen de eerste spoorlijn geopend. Al snel volgden er meer, zoals de spoorlijn tussen Kaapstad en Wynberg die in 1864 werd aangelegd. De spoorlijn naar Wynberg werd in 1883 doorgetrokken naar de kust van de Valsbaai bij Muizenberg. Een jaar later werd Kalkbaai bereikt en in 1890 werd het laatste deel van de lijn naar Simonstad geopend. Treinen waren sneller, comfortabeler en door de introductie van de eerste en tweede klas minder egalitair dan de oude paardenomnibussen waarin passagiers van alle rangen en standen door elkaar werden geschud.

De spoorlijn tussen Kaapstad en Simonstad, bekend als de zuidelijke lijn, bestaat nog steeds en is een van de mooiste van Zuid-Afrika. Aan de hand van de hier geplaatste ansichtkaarten uit omstreeks 1905 kan een vroegtwintigste-eeuwse reis langs de stations van de zuidelijke lijn worden gemaakt. Veel is hetzelfde gebleven in honderdvijftien jaar, maar er is ook het een en ander veranderd. De voetgangersbruggen zijn vervangen door nieuwe bruggen of tunnels, veel stationsgebouwen zijn een keer verbouwd en de treinen zijn natuurlijk geen stoomtreinen meer. Let voor de aardigheid op de advertenties van Mazawattee Tea die op bijna ieder station zijn aangebracht. Fijne reis!

Nadat de trein het station van Kaapstad heeft verlaten en Woodstock en Soutrivier is gepasseerd arriveert hij in Observatory dat door zijn inwoners liefkozend Obs wordt genoemd.
Na Observatory komt Mowbray.
De volgende stop is Rosebank.
In Rondebosch heeft de fotograaf een van de voetgangersbruggen beklommen. In de verte is de neogotische Nederduitse Gereformeerde Kerk van Rondebosch uit 1891 zichtbaar.
Na Rondebosch rijdt de trein verder naar Nuweland waar het personeel al klaarstaat voor de fotograaf.
De volgende stop is Claremont. In de verte rijst de Duiwelspiek uit boven de zuidelijke voorsteden. Net als in Rondebosch is de foto genomen vanaf een van de voetgangersbruggen.
Na Claremont komt Kenilworth. De spoorwegovergang rechts is zo te zien open voor verkeer.
Het oorspronkelijke eindpunt van de lijn was Wynberg. Opnieuw heeft de fotograaf een van de voetgangersbruggen beklommen.
Na Plumstead, Dieprivier en Retreat laat de trein de zuidelijke voorsteden achter zich en rijdt hij over een dam door de Zandvlei naar Lakeside.
Bij de populaire badplaats Muizenberg bereikt de trein de Valsbaai. Vanaf hier rijdt hij verder over een smalle strook vlak land tussen de bergen en de baai.
De volgende stop is St James. Het derde huis van rechts is het Rhodes Cottage waar de Britse imperialist Cecil John Rhodes overleed in 1902.
Drukte in Kalkbaai. De modebewuste Kapenaars hebben hun beste zondagse kleding aangetrokken voor een dagje naar het strand.
Via Vishoek bereikt de trein de havenplaats Simonstad, het eindpunt van de lijn.

Met dank aan wijlen Peter Newall voor het verzamelen en delen van de ansichtkaarten.

2 gedachtes over “Met de trein naar Simonstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s