De mooiste tramrit ter wereld

Een tram rijdt over de kronkelige weg omhoog naar de Kloofnek, de pas op tweehonderd meter hoogte tussen de Tafelberg en de Leeukop. De stijgingspercentages van de weg liepen op tot elf procent.

Camps Bay is een van de mooiste wijken van Kaapstad, maar zijn ontwikkeling kwam pas laat op gang. Door de besloten ligging tussen de Atlantische Oceaan en de Twaalf Apostelen, de bergreeks aan de achterzijde van de Tafelberg, was de baai vroeger moeilijk bereikbaar. In 1901 veranderde dit met de opening van een tramlijn naar Sea Point. Het jaar daarop volgde een tramlijn vanuit het centrum van Kaapstad over de Kloofnek. Hierdoor ontstond een twintig kilometer lange route om de Leeukop en langs de Atlantische Oceaan die door reisgidsen destijds “de mooiste tramrit ter wereld” werd genoemd.

Een tram op Victoria Road tussen Camps Bay en Sea Point.

De tramlijn naar Camps Bay werd aangelegd door de Camps Bay Tramways Company. Dit bedrijf wilde Camps Bay omtoveren tot het voornaamste vakantieoord van de Kaap. Het moedigde dagjesmensen aan de tram te nemen naar Camps Bay waar zij konden genieten van zwembaden, sportvelden, een promenade langs het strand en een paviljoen voor concerten en voorstellingen. Voor de bezoekers die hun vakantie wilden doorbrengen aan de baai waren er hotels en een camping.

De Camps Bay Tramways Company wilde Camps Bay niet alleen toegankelijk maken voor toeristen. Het bedrijf wilde de verbinding met Kaapstad ook verbeteren om land te verkopen voor de bouw van woningen voor forensen. Dit laatste lukte nauwelijks. Pas met de massale opkomst van personenauto’s in de jaren dertig werd Camps Bay naast een vakantieoord een geliefde woonwijk.

Een tram in Camps Bay met rechts het paviljoen en een zwembad. Helemaal links de schoorsteen van de elektriciteitscentrale van de tramlijn.

Vanaf 1924 kreeg de tram concurrentie van de autobus. Dit was het begin van het einde voor de tramlijn waarvan de opbrengsten al tegenvielen vanwege het gebrek aan woon-werkverkeer. De laatste tram reed op 16 februari 1930, nog geen dertig jaar na de opening van de lijn.

Het is jammer dat alle tramlijnen van Kaapstad zijn opgeheven. Trams zijn een betere vorm van openbaar vervoer dan bussen en de lijn naar Camps Bay zou tegenwoordig, net als de cable cars in San Francisco en de trams in Lissabon, een geweldige toeristische attractie zijn.

Kaart van de route van de tramlijn naar Camps Bay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s