President Steyn is gevallen

Op 27 juni 2020 werd het standbeeld van president Steyn voor het hoofdgebouw van de Universiteit van die Vrystaat verwijderd.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het zou gebeuren. Gisteren was het zover. Het standbeeld van Marthinus Theunis Steyn, van 1896 tot 1902 de zesde en laatste president van de Oranje Vrijstaat, is verwijderd van de campus van de Universiteit van die Vrystaat in Bloemfontein. Het standbeeld uit 1929 is van de hand van de beeldhouwer Anton van Wouw die oorspronkelijk uit Nederland kwam.

Al in 2015, toen studenten onder de leus “Rhodes Must Fall” protesteerden tegen het standbeeld van de Britse imperialist Cecil John Rhodes op de campus van de Universiteit van Kaapstad, gingen er in Bloemfontein stemmen op om het standbeeld van de Boerenleider Steyn te verwijderen. Na herhaalde protesten stemde de raad van de Universiteit van die Vrystaat in 2018 daarmee in. Aangezien het standbeeld provinciaal erfgoed is, was er een vergunning nodig. Daardoor ging er enige tijd overheen voordat het standbeeld daadwerkelijk werd weggehaald.

President Steyn is van zijn sokkel gehaald.

Het standbeeld van Steyn verdwijnt niet voorgoed. Het wordt verplaatst naar het Oorlogsmuseum van die Boererepublieke, eveneens in Bloemfontein. Dit museum staat naast het Nasionale Vrouemonument dat is opgericht op initiatief van Steyn ter herinnering aan de vrouwen en kinderen die zijn overleden in de Britse concentratiekampen tijdens de Boerenoorlog. Na het overlijden van Steyn in 1916 ontstond het idee om een standbeeld van de president te plaatsen bij dit monument, maar de Afrikaanse Studentebond zorgde ervoor dat het Grey Universiteitskollege, zoals de Universiteit van die Vrystaat toen heette, werd gekozen als locatie. Met de verplaatsing van het standbeeld naar het Oorlogsmuseum van die Boererepublieke, waar het veel beter past dan op een universiteitscampus, wordt de geschiedenis teruggedraaid.


Zie ook: President Steyn is terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s