De brug over de Liesbeek

Voetgangersbrug over de Liesbeek, William John Burchell, 1811.

Net buiten Kaapstad schilderde William John Burchell op 9 maart 1811 deze fraaie aquarel van een voetgangersbrug over de Liesbeek. De Liesbeek ontspringt op de oostelijke helling van de Tafelberg bij de botanische tuin Kirstenbosch. Via de wijken Bishopscourt, Nuweland, Rondebosch, Rosebank en Mowbray stroomt zij naar Observatory waar zij samenvloeit met de Swartrivier. Even verderop, bij het Paardeneiland, mondt de rivier uit in de Tafelbaai.

Burchell schilderde zijn aquarel niet ver van de samenvloeiing van de Liesbeek en de Swartrivier. Samen met de twee mannen in het midden van het tafereel, die even lijken uit te rusten voordat zij hun tocht voortzetten, kijken we in de richting van Kaapstad. Links zien we de Duivelspiek met daarachter de Tafelberg. Rechts daarvan zien we de lagere Leeuwenkop en de langgerekte Seinheuvel. De bebouwing van Kaapstad is tegenwoordig opgerukt tot ver voorbij de Liesbeek, maar in 1811 was dit nog een landelijk gebied. De enige gebouwen op de aquarel zijn enkele boerderijen en een drietal molens.

Toen Burchell deze aquarel schilderde, waren er nauwelijks bruggen in de Kaapkolonie. Op sommige drukke routes was er een pontje, maar vaak zat er weinig anders op dan de rivieren te paard of met de ossenwagen te doorwaden. Zelden lukte het daarbij geheel droog te blijven. De houten voetgangersbrug over de Liesbeek was zodoende, ondanks zijn wat schamele voorkomen, een teken van vooruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s