De scheve toren van Aberdeen

Luchtfoto van de Nederduitse Gereformeerde kerk van Aberdeen.

Net als in het oude Europa wordt de skyline van veel plaatsen op het platteland van Zuid-Afrika gedomineerd door een kerktoren. De Toringkerk in Paarl is met 57 meter de hoogste van het land. Op de tweede plaats staat de toren van de Nederduitse Gereformeerde kerk van Aberdeen, gelegen in de droge Karoo in de provincie Oost-Kaap.

Aberdeen is in 1855 gesticht op de boerderij Brakkefontein. De plaats werd vernoemd naar de Schotse geboorteplaats van Andrew Murray sr., de predikant van de Nederduitse Gereformeerde gemeente van het nabijgelegen Graaff-Reinet. Aberdeen kreeg, net als veel andere plaatsen in Zuid-Afrika, een rechthoekig stratenpatroon. Op de kruising van de twee belangrijkste straten werd in 1860 een kleine Nederduitse Gereformeerde kerk gebouwd. Aanvankelijk groeide het dorp langzaam, maar rond 1900 beleefde Aberdeen een ware economische bloeiperiode door de verkoop van wol van merinoschapen. De rijkversierde victoriaanse villa’s in het dorp herinneren hier nog aan.

Zijaanzicht van de Nederduitse Gereformeerde kerk van Aberdeen

De trotse burgers van Aberdeen besloten in die periode ook de oude kerk uit 1860 te vergroten. Het elegante, nieuwe gebouw werd voltooid in 1907 en is opgetrokken in Kaaps-gotische stijl. De kruisvormige kerk kreeg een 55 meter hoge toren. Zo is het te danken aan de merino sheep boom dat Aberdeen, een dorp met tegenwoordig slechts zevenduizend inwoners, korte tijd de hoogste kerktoren had van het land. Nog datzelfde jaar werd echter de twee meter hogere Toringkerk in Paarl voltooid. Als schrale troost kan Aberdeen wel de titel van hoogste scheve kerktoren van Zuid-Afrika opeisen, want door het gewicht van de dakbedekking is de torenspits bijna een halve meter uit het lood gaan staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s